Следвайте Гласове в ТелеграмВодещите американски чипмейкъри се опитват да предотвратят новите

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВодещите американски чипмейкъри се опитват да предотвратят новите
Коментари Харесай

Технологичните гиганти Intel, Qualcomm и Nvidia са против нови американски санкции срещу Китай

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Водещите американски чипмейкъри се пробват да предотвратят новите ограничавания на Съединени американски щати върху износа на полупроводници за Китай. Шефовете на Intel, Qualcomm и Nvidia ще пътуват до Вашингтон идната седмица за диалози с представители на администрацията на президента Джо Байдън и американски законодатели, заяви Блумбърг.

Трите компании възнамеряват да се опълчват на разширението на рестриктивните мерки върху продажбата в Китай на избрани типове чипове и съоръжение за тяхното произвеждане, което администрацията на Байдън има намерение да одобри през идващите седмици. Докато бизнес водачите не чакат да видят унищожаване на всички нови ограничения, те се пробват да намерят опция да убедят екипа на Байдън, че по-нататъшната ескалация ще попречи на по-продуктивни връзки с Китай.

Именно полупроводниковите компании са в центъра на спора сред Вашингтон и Пекин. Съединени американски щати имат правата върху доста напреднали технологии и имат вяра, че ограничението на достъпа на Китай до чипове и принадлежности за тяхното произвеждане ще укрепи националната сигурност на страната и ще попречи на азиатския съперник да се развива софтуерно, по-специално във военната сфера.

Междувременно фирмите за чипове са уверени, че даже отчасти излизане от подобен огромен пазар като китайския ще ограничи способността им да влагат в софтуерни усъвършенствания и единствено ще подкопае водачеството на Съединени американски щати в полупроводниците.

Qualcomm генерира повече от 60% от приходите си от Китай, като доставя SoC и други съставни елементи на производителите на смарт телефони, отбелязва Блумбърг. За Intel пък Китай е най-големият район за продажби, на който се падат към една четвърт от общите доходи на компанията. Nvidia, на собствен ред, получава една пета от приходите си от Китай.

През октомври предходната година Министерството на търговията на Съединени американски щати издаде нови разпореждания, които уголемяват листата с съоръжение за произвеждане на чипове, което не може да се доставя на Китай, и не разрешават износа на избрани типове високопроизводителни чипове, изключително за AI приложения.

По този метод производителите на съоръжение като Applied Materials и на чипове като Nvidia губят милиарди долари, даже като се вземе поради фактът, че някои артикули могат да бъдат изнасяни с позволение. В същото време представители на американския парламент са загрижени за „ непатриотичния “ темперамент на фирмите, заради настояването им за намаляване на контрола върху износа на съвременни технологии и артикули, до момента в който те считат, че контролът би трябвало да бъде затегнат.

Администрацията на Байдън има намерение да актуализира и затегне рестриктивните мерки за експорт. По-рано беше обявено, че управляващите на Съединени американски щати употребяват наличните им принадлежности за въздействие, с цел да подсигуряват, че фирмите от други страни също съблюдават глобите, изключително производители на неповторимо полупроводниково съоръжение като холандката ASML. По-специално, става дума за съоръжение, съставените елементи за което се създават в Съединени американски щати.

Известно е също, че по искане на Съединени американски щати холандските управляващи имат намерение да вкарат допълнения към разпоредбите за надзор на износа, които ще създадат невъзможни даже доставките на съоръжение за произвеждане на чипове по зрели технологии за Китай и, не по-малко значимо, за ремонт на към този момент закупени машини.

Инфо: technews.bg

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР